Zgodovina kluba

Pozor, odpri v novem oknu. PDFnatisni
Črni orliZametki padalstva v Mariboru segajo v 50-leta. Od takrat do danes beležimo vzpone in padce. Aktivnejše se je s tekmovalnim padalstvom pričelo leta 1970 pot vodstvom učitelja padalstva Edija Vrečka. Njegovi varovanci: Cesnik, Španinger, Vodušek, Puhek, Ogrizek in Vidmar so bili legendarna generacija vse do leta 1985, torej polnih 15 let. Kot ekipa so zastopali barve LCM na vseh tekmovanjih, pokalnih, republiških in državnih. Tekmovali so v vseh disciplinah, skoki na cilj, figurativni, para-ski in izvenletališki. Slednji so bili večkrat izvedeni za potrebe urjenja enot teritorialne obrambe. Večinoma so skakali kot »plavi«, se pravi v vlogi sovražnih diverzantov. Na republiških tekmovanjih so bili vsaj po trije uvrščeni med prvih 10. Španinger je bil na državnem prvenstvu (Jugoslavije) nekaj krat na nehvaležnem četrtem mestu.
Staro generacijo tako imenovanih »Črnih orlov« je zamenjala mlajša, ki se je žal ob osamosvojitvi Slovenije razšla. Padalska sekcija je stagnirala na vseh področjih, nastala je moralna in materialna vrzel. K sreči je v LCM ostalo še nekaj entuziastov, ki jim ni bilo in jim še danes ni vseeno za padalstvo v Mariboru.
Od petih učiteljev je ostal le Tone Cesnik, kateri je pozival padalce da se vrnejo, sicer padalstva v Mariboru zagotovo več nikoli ne bo. Za primer je omenjal AK-Celje. Da je v tem nekaj resnice, se je Cesnikovo prepričevanje skoraj uresničilo s Septembrom 2006. Od takrat pa vse do Junija 2007 smo padalci LCMja bili na tleh, po dolgih 9. mesecih skakanja na drugih letališčih smo sedaj ponovno aktivni v Mariboru.
Več informacij o zgodovini padalstva do leta 1970 najdete v knjigi " Maribor in Mariborčani v zgodovini letenja" avtorja Kodrin-Cotar katero si lahko sposodite v knjižnici Rotovž in Nova vas v Mariboru ali kateri drugi knjižnici.

Skočite s padalom v tandemu

Google prevajalnik

Facebook
Google+
YouTube
Vimeo