O klubu

O padalskem centru Maribor

Pozor, odpri v novem oknu. PDFnatisni
Logo LCM MariborSmo padalska sekcija Letalskega centra Maribor (LCM), največji padalski center v Sloveniji. V padalski sekciji smo odprti za vse, ki vas zanima padalski špot in imate željo, da se nam pridružite.
Letalski center Maribor je najstarejši aeroklub na Balkanu. Njegove korenine segajo že v leto 1889, ko je bil izveden prvi polet z balonom nad Mariborom. Da pa je letalstvo v Mariboru raslo, pa pove tudi podatek, da se je na letalskem mitingu leta 1912 v Mariboru zbrala 20.000 glava množica. Razvoju seveda še zdaleč ni bilo konca, saj je Maribor leta 1937 dobil svoje letališče, ki ga je kasneje vojska odstopila klubu LCM za potrebe civilnega letalstva.

Preberi več: O padalskem centru Maribor

Zgodovina kluba

Pozor, odpri v novem oknu. PDFnatisni
Črni orliZametki padalstva v Mariboru segajo v 50-leta. Od takrat do danes beležimo vzpone in padce. Aktivnejše se je s tekmovalnim padalstvom pričelo leta 1970 pot vodstvom učitelja padalstva Edija Vrečka. Njegovi varovanci: Cesnik, Španinger, Vodušek, Puhek, Ogrizek in Vidmar so bili legendarna generacija vse do leta 1985, torej polnih 15 let. Kot ekipa so zastopali barve LCM na vseh tekmovanjih, pokalnih, republiških in državnih. Tekmovali so v vseh disciplinah, skoki na cilj, figurativni, para-ski in izvenletališki. Slednji so bili večkrat izvedeni za potrebe urjenja enot teritorialne obrambe. Večinoma so skakali kot »plavi«, se pravi v vlogi sovražnih diverzantov. Na republiških tekmovanjih so bili vsaj po trije uvrščeni med prvih 10. Španinger je bil na državnem prvenstvu (Jugoslavije) nekaj krat na nehvaležnem četrtem mestu.
Staro generacijo tako imenovanih »Črnih orlov« je zamenjala mlajša, ki se je žal ob osamosvojitvi Slovenije razšla. Padalska sekcija je stagnirala na vseh področjih, nastala je moralna in materialna vrzel. K sreči je v LCM ostalo še nekaj entuziastov, ki jim ni bilo in jim še danes ni vseeno za padalstvo v Mariboru.

Preberi več: Zgodovina kluba

Zgodovina padalstva

Pozor, odpri v novem oknu. PDFnatisni

Marsikdo, ki se kdaj pa kdaj zazre v nebo, si tudi zaželi, da bi bilo lepo leteti. Leteti kot letijo ptice, letala, rakete ali kaj podobnega. V resnici pa tudi ljudje na nek način znamo leteti, vendar s to razliko, da je naše letenje bolj padanje kakor letenje. Resnici na ljubo, je človek v zraku še vedno dokaj nemočno bitje in se kljub vsej širni prostosti zemeljske atmosfere in tehnologiji, ki jo pozna, lahko le omejeno giblje v prostoru. Ena izmed navidez najpreprostejših naprav, ki omogočajo ljudem letenje je padalo.

Preberi več: Zgodovina padalstva

Skočite s padalom v tandemu

Google prevajalnik

Facebook
Google+
YouTube
Vimeo